Projekt Nabucco West nie je mŕtvou myšlienkou pre úniu

23.09.2013 Celý región

Brusel 23. septembra (TASR) - Projekt plynovodu Nabucco West nebude prepravovať zemný plyn z Azerbajdžanu do Európy. Rozhodlo o tom v júni konzorcium pre ťažbu plynu na azerbajdžanskom poli Šach Deniz. EÚ však aj napriek tomu nezanevrela na projekt Nabucco. Ako informovala agentúra Reuters, tento projekt je na zozname tých, ktoré majú byť financované z peňazí EÚ v rámci budúcej finančnej perspektívy.

Európska komisia (EK) by mala v priebehu októbra zverejniť zoznam projektov, ktoré považuje za významné pre niekoľko členských štátov EÚ naraz, a medzi projektmi, ktoré by sa mali tešiť procedúre rýchleho schvaľovania a financovania z rozpočtu EÚ, údajne patrí aj plynovod Nabucco West.

Úradníci EK odmietli vopred zverejniť zoznam podporovaných projektov pred jeho oficiálnym zverejnením, niekoľko diplomatov pod podmienkou anonymity však agentúre Reuters naznačili, že projekt Nabucco West, rovnako ako aj Transjadranský plynovod (TAP), sú na tomto dôležitom zozname. Na rozdiel od plynovodu South Stream, ktorý EÚ podporovať nechce.

"Plynovod South Stream nám neposkytuje prístup k novým zdrojom energie a nezvyšuje konkurencieschopnosť na trhu s energiou v EÚ," uviedol v tejto súvislosti komisár pre energetiku Günther Oettinger počas minulotýždňového stretnutie európskych ministrov energetiky.

Komisár zdôraznil, že EÚ nemá problémy s projektom South Stream, ale pre úniu nie je prioritou.

Na zozname projektov EK, ktoré majú cezhraničný význam, by mal byť aj projekt zameraný na vytvorenie energetickej siete v oblasti Baltského mora, s cieľom znížiť energetickú závislosť pobaltských štátov od Ruska. Ďalším možným projektom je štúdia týkajúca sa výstavby plynovodu spájajúceho Cyprus a Krétu, odkiaľ by plyn prúdil do Grécka a Talianska.

Podľa nemenovaných diplomatov EÚ, projekt Nabucco West nie je mŕtvou myšlienkou pre úniu. Mohlo by sa prikročiť k jeho realizácii, ak raz bude k dispozícii viac plynu z oblasti Kaspického mora.
 

Vyberte región